Tips Kawal Kencing Manis Ketika Mengandung Supaya Anak Lahir Sihat

Biasa kan kita dengar bila mengandung - ibu kena kencing manis.Dan kita juga tahu yang kes preggy mummy kena kencing manis ni adalah sementara - selalunya kes ini akan pulih semula selepas pantang.

Tapi - kalau masa preggy kena kencing manis - mummies kena pantang makan dan minum - sebab kalau tak jaga nanti, yang terkesan adalah baby dalam perut. Takut dia lahir dan insulin dalam badan tak dapat digunakan dan sebagainya.

Macam mana ibu mengandung boleh terkena kencing manis ketika mengandung?
Antaranya..

  • Ada keturunan kencing manis dari keluarga 
  • Berbadan besar, BMI overweight atau obese
  • Pernah kena kencing manis ketika kandungan yang lepas

Ok, jom kita tengok tips untuk kawal kencing manis ketika mengandung supaya anak lahir kuat dan sihat seperti baby lain :

1. Kurangkan makan yang kandungan karbohidrat nya tinggi 
Contoh: Nasi Putih, Roti Putih - sebab makanan ini akan ditukar menjadi glukosa dalam darah. Bila kencing manis ni, insulin tak dapat nak berfungsi 100% - tu yang glukosa ni tak dapat nak ditukar menjadi tenaga. Jadinya, gula tinggi dalam darah = kencing manis.

2. Makan makanan yang kandungan Glycemic Index (GI) nya rendah 
GI ni adalah GI rendah ni tak akan menyebabkan kadar gula dalam darah naik secara mendadak.
Contoh terbaik : ESP Shaklee 3. Makan ikut masa dan kena konsisten
Ini memang pesanan dari doktor ya - makan kena on time. Tak boleh skip waktu makan, tak boleh harini makan OK ikut time, esok ke laut. Sebab kita nak make sure kadar glukosa dalam badan kita sentiasa seimbang, jangan naik turun dan tak stabil. Tu yang ada ibu preggy kena 'hypo' dan sebagainya.

4. Jangan minum dan makan manis 
Of course lah ya, ini paling pantang sekali sebenarnya. Sebab air dan makanan manis ni akan sebabkan kadar glukosa dalam darah terus meroket! Tak nak lah ya, sayang anak dalam perut kan?


Sayang baby kan? Supply kan baby dengan nutrients yang dia perlukan untuk membesar dengan sihat dan sihat! Jika anda ada any concern tentang tahap kesihatan anda dan anda nak usaha menjadi lebih sihat, boleh lah contact saya untuk FREE consultation.Sara Amelia
Shaklee Independent Distributor
Whatsapp No : +6011 3788 4868
Emel : revampwithsara@gmail.com
IG/FB : @revampwithsara/ Revamp with Sara

No comments:

Post a Comment