8 Cara Berperang Dengan Plateau Supaya Berat Kembali Turun

Kita kalau tengah berdiet, kita akan semangat nak teruskan perjuangan bila kita naik penimbang dan jarum tu menunjukkan angka yang makin kecil kan? Makin semangat lah sebab kita makin dekat dengan berat impian kita.

Tapi..


Tak semua bertuah macam itu, kerana kebanyakan yang tengah cuba turunkan berat badan akan mencapai tahap plateau – bila dah jaga makan dan senam tapi berat tak turun-turun! Time ni stress lah, rasa nak give up pun ada.

Jangan putus asa!

Sebelum kita belajar tentang cara nak lawan plateau, jom kita tengok kenapa plateau ni terjadi.

Plateau ni terjadi bila badan kita dah mula immune dengan senaman dan diet harian kita pada waktu itu. Contohnya, tiap ari kita berlari 3km pada waktu petang. Lepas sebulan apa yang jadi is badan kita dah boleh sesuaikan diri dengan senaman tu, degupan jantung dah tak naik setinggi dulu, jadi pembakaran kalori pun akan menurun. Bila badan kita dah tau taktik permainan kita nak kurus ni, dia pun tak nak kasi kita turun berat.

Begitu lah analogi yang ringkas.

Ada cara kita nak lawan plateau ni.

Cara termudah ialah dengan tambah rutin senaman kita, jika kita selalu lari 3km sehari kita up kan jadi 5km. Atau nak lebih efektif, kita buat senaman yang berbeza tiap hari. Mungkin harini zumba, esok kita angkat pemberat, lusa kita jogging. Senaman yang berlainan ni akan membuatkan badan kita lambat sikit nak sesuaikan diri dengan rutin kita.

Lagi satu cara ialah dengan kurangkan kuantiti makanan harian kita. Kurangkan sikit saje, banyak-banyak nanti lapar pulak! Bila kita gabungkan dua-dua ni memang inshaAllah berat akan turun…Nak tambah lagi?

Bangun pagi telan Lecithin before sarapan, lepas sarapan telan Alfalfa Complex. Then before tidur telan lagi Herblax. Thorrrbaik, memang turun baik punya! Nak baca lebih lanjut, boleh baca di post Macam Mana NakKurus Dengan Shaklee ini! 

Jika anda ada any concern tentang tahap kesihatan anda dan anda nak usaha menjadi lebih sihat, boleh lah contact saya untuk FREE consultation.

Sara Amelia
Shaklee Independent Distributor
Whatsapp No : +6011 3788 4868
Emel : revampwithsara@gmail.com
IG/FB : @revampwithsara/ Revamp with Sara


No comments:

Post a Comment