Sakitnya Tuh Di Sini, Migraine Datang Lagi!

Orang cakap migraine ni jangan dibuat main, sebab sakitnya bukan kepalang. Memang serba tak kena.

Tengok cahaya sikit terus silau sakit sampai ke kepala. Dengar bunyi sikit je rasa macam ada orang menjerit kat tepi telinga. Perasaan yang orang kena migraine ni gambarkan sakitnya tu macam dihempap batu! Atau macam dicucuk-cucuk.
Sara selalunya boleh tahu bila migraine nak datang, selalu akan mula dengan denyutan manja je. Lepas tu pandangan mula silau, nak berdiri lama sikit memang sakit. Dengar bunyi TV atau suara orang rasa macam orang menjerit pakai megaphone! Apa Sara selalu buat ialah duduk berselubung dalam selimut dalam gelap dan cuba tidur selama sejam sekurang-kurangnya, sebab Sara memang tak suka makan ubat-ubat ni lagi-lagi pain killer.


Sebenarnya apa yang sebabkan migraine ni?
Migraine ni jadi bila darah tak dapat sampai ke otak – ni yang sebabkan kepala jadi sakit sangat. Darah tak dapat sampai ni terjadi oleh sebab salur darah tu mengecut. Migraine ni ada dua jenis, jenis common migraine dan juga classic migraine.  Migraine ni juga dikatakan akan serang and rasa sakit di sebelah bahagian kepala aje.

Migraine ni di-'trigger' oleh
 • Diet tak seimbang - makan banyak MSG, makan tidak mengikut masa, selalu minum minuman berkafein dan berkarbonat boleh menyebabkan salur darah mengembang. 
 • Hormones - hormon tak seimbang especially bila menjelang period bagi wanita. 
 • Lifestyle - Cara hidup yang tak seimbang; tidur yang tidak mengikut masa, kurang atau terlebih tidur, menonton TV atau berdepan dengan monitor terlalu lama, merokok adalah antara punca utama migraine.
Migraine ni selalunya dia ada bagi signal yang ‘the pain is coming!’, biasanya dalam 10-15 minit sebelum sakit yang sebenar datang.
 • Terlihat cahaya terang (bright spots)
 • Garisan zigzag (zigzag lines)
 • Penglihatan berganda (double vision)
 • Buta sementara (temporary blindness)
 • Kebas (numbness)
 • Kepala terasa berpusing (dizziness)
 • Pening (drowsiness)
 • Sukar bercakap (slurred speech)
 • Keliru (confusion)
Sara tak suka makan pain killer!


Sep sikit jika anda pun sama, tak suka lah makan pain killer. Memang lah panadol semua ni tolong kurangkan sakit sekarang, tapi untuk jangka masa panjang? Lagi banyak keburukan dari kebaikan.
Sekarang ni sejak saya lebih prihatin dengan kesihatan, Sara lebih selesa memikirkan jalan pencegahan dari rawatan. Sebab apa? Sebab baiklah elakkan migraine ni dari dia dah datang dan kacau rutin harian (lagi-lagi bila banyak kerja, sebab bila dah migraine memang jangan harap dapat buat apa-apa) daripada bad mood je sepanjang hari.

Kalau you memang selalu migraine, Sara suggest you ambil Set Migraine Shaklee. And sebab ini adalah supplements, dia bukan sahaja kurangkan potensi migraine tapi dia juga ada manfaat-manfaat lain. Ala-ala 1000 in 1 gitu. Eh 1000 in 2 sebab ada dua produk!

Set Migraine Shaklee ni ada dua product aje : B Complex dan Ostematrix.


Meh I terangkan benefits dua produk ni dalam elakkan migraine dan kebaikan lain:

B-Complex
Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitkan akibat migrain. Vitamin B lengkap dalam B Complex Shaklee memastikan anda bukan saja mengurangkan risiko diserang migraine, tapi juga mencegah penyakit-penyakit lain seperti depresi, stroke dan sebagainya.

Ostematrix
Ostematrix ni ada kandungan kalsium, magnesium dan Vitamin D yang tinggi selain vitamin-vitamin lain.
 • Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.
 • Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium. Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migraine. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.
 • Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.

Dan paling penting, badan pun berterima kasih pada tuan dia sebab dah tak masukkan chemicals sesuka hati tanpa sebab dan kerap.

Jika anda ada any concern tentang tahap kesihatan anda dan anda nak usaha menjadi lebih sihat, boleh lah contact saya untuk FREE consultation.

Sara Amelia
Shaklee Independent Distributor
Whatsapp No : +6011 3788 4868
Emel : revampwithsara@gmail.com
IG/FB : @revampwithsara/ Revamp with Sara
No comments:

Post a Comment