Wajib Baca Jika Keluarga Ada Sejarah Kencing Manis!

Jika anda tiada genetik kencing manis di dalam darah anda, tahniah! 

Kerana hampir majoriti rakyat Malaysia kini membawa genetik kencing manis di dalam darah mereka, yang diwarisi dari ibu-bapa dan talian keluarga. Termasuk saya, dari kedua-dua belah ibu dan bapa.

Sejak umur nak masuk 3-series ni, perasaan takut menular dalam diri ini kerana risiko untuk saya di'serang' kencing manis ni. Baru lah berusaha sikit nak google cara-cara nak mengelak dari terkena kencing manis ni. 

Sebab apa saya takut?


Sebab bila dah terkena kencing manis ni, macam-macam penyakit lain pun akan datang sekali. Bukan penyakit biasa, tapi penyakit kronik juga seperti penyakit tiga serangkai; kencing manis, serangan jantung dan darah tinggi. Kencing manis boleh menyebabkan..

Buah pinggang boleh rosak - Buah pinggang kita ini bekerja untuk menapis racun dalam badan. Jadi dengan gula yang belerbihan dalam darah, buah pinggang bekerja 'overload' untuk menapis gula ni dah membuangnya melalui air kencing. Akibatnya, ramai terpaksa melalui dialisis iaitu mencuci darah berjadual - atau lebih parah, tak ada pilihan tapi terpaksa mengganti buah pinggang. 

Mata boleh rosak - Bila kandungan gula ni tinggi dalam badan kita, penglihatan kita akan terganggu disebabkan kerosakan retina. Pandangan akan menjadi kabur, atau lebih kronik apabila retina mengalami kerosakan terlampau serius yang menyebabkan buta. Rawatan untuk kaburan mata ni adalah lasik - yang menelan kos sebanyak ribuan ringgit!

Luka lambat sembuh - Macam yang dihadapi oleh kawan rapat saya tu, bisulnya didapati lambat sembuh, itu yang doktor menguji beliau dengan ujian kencing manis. Luka yang tidak dirawat dengan betul akan menyebabkan luka tu membesar dan menjadi lebih parah. Disebabkan luka lambat sembuh, luka tersebut akan over-exposed kepada fungal infection dan bakteria. 

Kaki berlubang (ulcer) - Ini selalu kita nampak, kaki dah berlubang! Ini adalah disebabkan oleh kerosakan pada saraf (neuropati) dan penyakit vaskular. Bila dah jadi macam ni, pesakit kencing manis perlu melalui rawatan intensif atau kalau dah terlampau parah.. terpaksa POTONG bahagian yang dah rosak tu! Serangan jantung & Stroke - Kencing manis ni menyebabkan sumbatan pada pembuluh darah. Bila pembuluh darah tersumbat, nutrients dan oksigen tak sampai ke seluruh badan; especially jantung dan otak. Bila oksigen tak sampai ke otak - STROKE. Kesan buruk - lumpuh selama-lamanya. 

Jangan lengah lagi.

Antara suplemen yang disokong kajian saintifik untuk membantu mengawal paras gula dalam darah atau sakit diabetes adalah Vivix.Macam mana Vivix membantu menurunkan bacaan gula dalam darah?
  1. Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap insulin
  2. Mengawal kepekatan gula dalam darah
  3. Menggalakkan penyembuhan luka dan elak kerosakan mata
Jadi, kalau anda atau ada ahli keluarga anda yang mengalami atau ada potensi untuk menghidap kencing manis, lebih baik kita ikhtiar awal. 
Jika anda ada any concern tentang tahap kesihatan anda dan anda nak usaha menjadi lebih sihat, boleh lah contact saya untuk FREE consultation.

Sara Amelia
Shaklee Independent Distributor
Whatsapp No : +6011 3788 4868
Emel : revampwithsara@gmail.com
IG/FB : @revampwithsara/ Revamp with Sara

No comments:

Post a Comment