Ada Cara Nak Berhenti Insulin?

Dulu-dulu kita dengar pasal kencing manis ni, kena dekat orang-orang tua saja. Biasanya, atok nenek kita yang kita dengar tak boleh makan manis, cerita kena potong kaki, kena cucuk insulin. Bercakap tentang insulin ni, ramai yang mencari jawapan kepada ada ke cara berhenti insulin.Tapi..

Bila usia dan meningkat ni, dah tak payah tunggu bercucu cicit dah kena cucuk insulin. In fact, kawan rapat I dari sekolah dah kena makan ubat kawal kencing manis dari usia 18 tahun. Itu pun sebab kena bisul yang sampai kena admit hospital, baru dapat detect kencing manis dia. Agaknya kalau tak ada bisul tu, sampai ke harini tak di detect penyakit kronik tu. 

Nak dijadikan cerita, dia dikurniakan rezeki preggy baby girl. Tetapi dengan kandungan tu, dia diuji dengan kadar gula dalam darah yang tak terkawal, hingga kena cucuk insulin. Bayangkan struggle beliau, dah la ibu mengandung ni berhadapan dengan hormon tak stabil, dengan mengidam macam-macam, tapi beliau tidak dapat memenuhi cravings tu kerana kencing manis yang kronik. Dan cucukan insulin kena disambung selepas beranak. 

Kencing manis ni macam 'culprit' kepada kesihatan kita. Pengkhianat.

I ada baca di dalam internet yang seramai 2.6 juta rakyat Malaysia yang menghidap kencing manis, dan masyarakat Malaysia perlu memandang serius masalah ini kerana kos merawat penyakit ini adalah sangat tinggi. Ini telah dinyatakan oleh Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia sendiri. Terang-terangan ini adalah perkara serius bagi kita sebagai rakyat Malaysia. 

Tambahan pula, ini adalah penyakit turun menurun!

Bahayanya kencing manis ni!

Kenapa kencing manis ni tak boleh dibuat main?

Buah pinggang boleh rosak - Buah pinggang kita ini bekerja untuk menapis racun dalam badan. Jadi dengan gula yang belerbihan dalam darah, buah pinggang bekerja 'overload' untuk menapis gula ni dah membuangnya melalui air kencing. Akibatnya, ramai terpaksa melalui dialisis iaitu mencuci darah berjadual - atau lebih parah, tak ada pilihan tapi terpaksa mengganti buah pinggang. 

Mata boleh rosak - Bila kandungan gula ni tinggi dalam badan kita, penglihatan kita akan terganggu disebabkan kerosakan retina. Pandangan akan menjadi kabur, atau lebih kronik apabila retina mengalami kerosakan terlampau serius yang menyebabkan buta. Rawatan untuk kaburan mata ni adalah lasik - yang menelan kos sebanyak ribuan ringgit!

Luka lambat sembuh - Macam yang dihadapi oleh kawan rapat saya tu, bisulnya didapati lambat sembuh, itu yang doktor menguji beliau dengan ujian kencing manis. Luka yang tidak dirawat dengan betul akan menyebabkan luka tu membesar dan menjadi lebih parah. Disebabkan luka lambat sembuh, luka tersebut akan over-exposed kepada fungal infection dan bakteria. 

Kaki berlubang (ulcer) - Ini selalu kita nampak, kaki dah berlubang! Ini adalah disebabkan oleh kerosakan pada saraf (neuropati) dan penyakit vaskular. Bila dah jadi macam ni, pesakit kencing manis perlu melalui rawatan intensif atau kalau dah terlampau parah.. terpaksa POTONG bahagian yang dah rosak tu! 


Serangan jantung & Stroke - Kencing manis ni menyebabkan sumbatan pada pembuluh darah. Bila pembuluh darah tersumbat, nutrients dan oksigen tak sampai ke seluruh badan; especially jantung dan otak. Bila oksigen tak sampai ke otak - STROKE. Kesan buruk - lumpuh selama-lamanya. 

Jangan lengah lagi.

Antara suplemen yang disokong kajian saintifik untuk membantu mengawal paras gula dalam darah atau sakit diabetes adalah Vivix.Macam mana Vivix membantu berhentikan rawatan insulin?
  1. Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap insulin
  2. Mengawal kepekatan gula dalam darah
  3. Menggalakkan penyembuhan luka dan elak kerosakan mata
Jadi, kalau anda atau ada ahli keluarga anda yang mengalami atau ada potensi untuk menghidap kencing manis, lebih baik kita ikhtiar awal. 

Apa salahnya ikhtiar dengan Vivix kan?Boleh melawat blog post INI untuk melihat lambakan testimoni Vivix untuk Kencing Manis!

Jika anda ada any concern tentang tahap kesihatan anda dan anda nak usaha menjadi lebih sihat, boleh lah contact saya untuk FREE consultation.

Sara Amelia
Shaklee Independent Distributor
Whatsapp No : +6011 3788 4868
Emel : revampwithsara@gmail.com
IG/FB : @revampwithsara/ Revamp with Sara

No comments:

Post a Comment